

SUDSnet National Conference 2009

Proceedings from this 2-day meeting can be accessed below. They include a mix of research and practitioner presentations on SUDS and SUDS-related topics.

SUDSnet Network Manager: Dr. Rebecca Wade (UWTC, Abertay)
SUDSnet Coordinator at Coventry University: Dr. Susanne Charlesworth

Proceedings from: SUDSnet 2009 (Sustainable Drainage Systems Conference)

Venue and Date: Coventry TechnoCentre. November 12th and 13th 2009

Click here for the conference book (pdf file)

Click on each presentation title below to view slides from the event









SUDSnet National SUDS conference 2009 – PROGRAMME

Day 1: Thursday 12th November 2009

9.30 – 10.30	REGISTRATION & TEA/COFFEE				
10.30	Welcome and Announcements: Rebecca Wade (SUDSnet,	5 mins			
10.35	University of Abertay Dundee) Introduction: Chris Jefferies (SUDSnet, University of Abertay Dundee)	10 mins			
10.45	Keynote Speaker: Paul Shaffer (CIRIA) Current Guidance and Best Practice	20 mins			
10.55	Discussion	10 mins			
Session 1: SUDS for Roads and New Developments					
	CHAIR: Chris Jefferies				
11.05	Keynote: Neil McLean (SEPA)	20 mins			
	Making In-Roads to Greening Streets				
11.25	Chris Jefferies (University of Abertay Dundee) co-authors: Taye	20 mins			
	Akinrelere, and Frank Guz				
	SUDS for Roads				
11.45	S Seekkubadu (Mayer Brown Ltd) co-authors: C Mant, JB Williams,	20 mins			
	P Stewart, E May, S Aldridge, W Brown				
	An Assessment of the Performance of Sustainable Drainage Systems				
	Integrated into the Design of a Major Development Area				
12.05	Nicolas Bastien (Heriot-Watt University) co-authors: Scott Arthur,	20 mins			
	Stephen Wallis, Miklas Scholz				
12.27	Towards Best Management of Runoff in New Developments	20 :			
12.25	Discussion	20 mins			

Session 2: Planning and SUDS

1.45		CHAIR: Rebecca Wade vell (GreenEstate)and Bob Bray (Robert Bray Associates Ltd)		20 mins		
		lanning	Model to inform housing			
2.05	Steve Wilson (EPG ltd) co-au		Sob Bray, Simon Bunn, Eithne	20 mins		
2.25	A Local Authority Frank Warwick (Coventr	Adopticy Ty Unive	on Guide for SUDS rsity) co-authors: Susanne sle, Jim Newton	20 mins		
			ne Feasibility of Sustainable			
2.45	Bill Walton <u>Sustainable Dra</u>	inage S	Trent Water) ystems Guidance	20 mins		
3.05		er's App Discussion	proach to Adoption on	20 mins		
3.25	TEA/COFFEE and Network	king		20 mins		
Session 3: SUDS Applications						
	CHAIR:	Sue Cha	arlesworth			
3.45	Bruce Ferguson (University	of Geor	gia, USA) co-authors: Olivia nin K Ferguson	20 mins		
	Deck Construction and Pe	<u>erformai</u>	nce for Impervious Surface			
4.05	Matthew Travis (Enzygo Keeping the Greens Green	- Golf	-author: Keelan R Serjeant course SUDS and Rainwater	20 mins		
4.25			Associates Ltd)	20 mins		
7.23	•	•	e – providing added value to	20 111113		
4.45		evelopm Discussion		20 mins		
POSTERS and DISPLAY STANDS (Conference rooms)						
6.30 pm CONFERENCE DINNER (Technocentre restaurant)						
Day 2: Friday 1	3th November 2009					
9.00 – 9.30 9.30	Day 2 REGISTRATION & TEA/COFFEE Welcome to day 2 and Announcements: Rebecca Wade(SUDSnet, University of Abertay Dundee)			10 mins		
Session 4: SUDS and Floods						
0.70			Blanksby	20 :		
9.50	1	•	wshire Council) Management Plan	20 mins		
10.10	Modular Surface Water Management Plan Will McMinn (University of Edinburgh) co-authors: Qinli Yang, Miklas Scholz					
Potential Use of Natural Flood Retention Wetlands to Control Diffuse						
10.30		Pollutio Discussion		20 mins		
10.50 am each	Parallel Workshops an	nd	TEA/COFFEE	60 mins		

Workshop 1 - <u>SUDS and Floods</u>. Lead by John Blanksby Workshop 2 - SUDS and Amenity – Value by design. Lead by Robert Bray

Session 5: SUDS Performance 1 (rainwater harvesting, paving and heat pumps)

Session 3. S	ODS Ferformance I (ramwater narvesting, paving and near pumps)			
	CHAIR: John Howe			
11.50	Stephen Coupe (Hanson Formpave) co-authors: Susanne	20 mins		
	Charlesworth, Amal Faraj			
	Permeable Paving and Rainwater Harvesting: Legislation and			
	<u>Performance</u>			
12.10	Jamie Beddow (Coventry University) co-authors: S Charlesworth, N	20 mins		
	Thomas, A Jones			
	An Investigation of Pollutant Retention By TarmacDry Pervious			
	Pavement Structures			
12.30	3 (- 3	20 mins		
	P. Graboweicki, T. Ahmed, S. Coupe			
	Molecular characterization of bacterial populations in urban runoff for			
	combined permeable pavements and geothermal heat pumps.			
12.50	Discussion	20 mins		
1.10pm L	UNCH and NETWORKING (Technocentre restaurant) 60 mins			
-	nd DISPLAY STANDS (Conference rooms)			
1 OSTEKS a	ild DISI LAT STANDS (Collectence foolits)			
Session 6: S	UDS Performance 2 (wetlands and ponds)			
2.00	CHAIR: Steve Coupe	20 :		
2.00	Kate Heal (University of Edinburgh) co-authors: Catherine Morgan, Steve Wallis, Rebecca Lunn	20 mins		
	Improving the Design of Urban Stormwater Ponds			
2.20		20 mins		
2.20	Rory Harrington	20 mms		
	Microbial Communities Removing Nitrogen within an Integrated			
	Constructed Wetland Treating Rural Runoff			
2.40		20 mins		
2.10	Jean Lacoursiere	20 1111115		
	Towards an understanding of the effects of vegetation on residence			
	times in ponds			
3.00		20 mins		
2.20 TEA/COEFEE and Naturalina				
3.20 TEA/COFFEE and Networking				
Session 7: V	egetated SUDS			
	CHAIR: Neil McLean (SEPA)			
3.40		20 mins		
	Nnadi, David Lawson			
	Utilising Green and Food Composted material in Vegetated SUDS			
	Devices: Pillows and PVC			
4.00	Virginia Stovin (University of Sheffield), co-authors: H. Kasmin and	20 mins		
	E. Hathway			
	Towards a generic rainfall-runoff model for green roofs			
4.20	J (= J)	20 mins		
	Charlesworth, Paul Cole			
	Using GIS to assess the pollution remediation characteristics of			
4 40	vegetated porous paving, Kenilworth, Warwickshire.	20 .		
4.40	J (- J - J / / /	20 mins		
	James Bennett An Investigation of the Pollutant Retention and Hydraulic Properties			
	of Various Grass Species for Utilisation in SUDS Devices'			







